Gitte Nurup fra Skælskør har malet 2 platter.

2016 Skydeinstruktør Ole S. Madsen

2019 Energivejleder Henrik Bach

Henrik Bach 2020

Gitte Nurup

Gitte Nurup

I skrivende stund sidder jeg i mit atelier på Samsø.

Jeg er blevet spurgt, om jeg vil skrive lidt om mig selv, fordi jeg to gange er blevet valgt til at male årets fuglekongeplatte.

Første platte er Ole Stenbæk Madsens – han blev fuglekonge i 2016. Ole og jeg har været kollegaer i årevis, og sammen lavet mange sjove projekter bl.a. scenografi og kulisser til Efterskolen Solbakkens dramaforestillinger. I Oles verden kan alt lade sig gøre, et udgangspunkt, der klinger fint ind i min egen tilgang til det meste. Da Ole fortalte om platten og hele den fine historie, der ligger bag disse platter, blev jeg virkelig glad over at få muligheden at male noget, der kunne fortælle Oles historie. Det blev et arbejde, hvor jeg med udgangspunkt i det Ole gerne ville have med i platten hele tiden ønskede at lade de kvaliteter, der for mig beskriver Ole, skinne igennem.

I 2017 blev Henrik Bach fuglekonge, og da hans platte skulle males, var der et særligt sted som han gerne ville ta’ udgangspunkt i. Vi mødtes og Henrik viste med glæde det smukke sted, hvor han bader hele året. Og jeg kunne med tilsvarende glæde for stedet, fortælle at det havde været mit barn- og ungdoms badested, og hvordan jeg stadig, når jeg hopper i vandet dér, kan fornemme min farmor, der altid sad på stenarmen og passede på os. Så det var nemt at leve sig ind i Henriks begejstring for stedet.

Min farmor har altid opmuntret mig til at dyrke billedsproget. Tidligt tog de mig med på museer, spillede klassisk musik, når vi sad samlet i den røde hjørnesofa i deres stue og de introducerede mig for ballet. Med tiden kunne vi godt have vidt forskelligt syn på den kunst vi så sammen, men opmuntringen til at skabe udtryk var der altid.

Jeg har dyrket klassiske tegning og grafik og maleri på billedskoler i Odense og lavet pr-materialer og scenografi på Nedergade Teatret i Odense. Jeg tog min uddannelse som formgiver på Seminaret for Formgivning og har parallelt med mit job som efterskolelærer arbejdet både med det to- og det tredimensionale udtryk i mange materialer.

Siden jeg sagde farvel til efterskoleverdenen har jeg levet som keramiker, og har indgået et fantastisk samarbejde i Skælskør med Cecilie Dige under navnet Keramikmakkerne.  Samarbejdet består i at Cecilie drejer de smukkeste ting, som jeg så dekorere. Det er en spændende proces at få form og dekoration samt funktion til at gå op i en højere enhed, og at gøre det i fællesskab er umådeligt berigende.

Gitte Nurup - www.ceciliedige.dk

 Jeg tog i 2016 til indien og uddannede mig til yogalærer, så jeg kunne få et ekstra ben til min levevej og åbnede derefter Yogini Huset i Skælskør. Jeg havde forestillet mig at denne skønne kombination af at udtrykke mig i billedsprog, samarbejde med Cecilie og undervise i yoga skulle være min vej langt ind i fremtiden.

Og så er det at livet nogle gange fører én ad helt uforudsete veje, for pludselig kom den mest vidunderlige mand ind i mit liv, hvilket førte til, at jeg nu sidder i mit atelier på Samsø, hvor der er god plads til lærrederne og idéerne og leret ligger klar i mit nye keramikværksted. Det er spændende og heldigvis fortsætter Cecilie og jeg vores samarbejde - der er slet ikke så langt fra Storebælt til Samsø, og i klart vejr kan man stå på sydkysten, der nu er min badestrand og se Storebæltsbroen som på Henriks platte.

Gitte Nurup marts 2021

Oplagt af Henrik Bach 2021